Museum får inte behålla vrakfynd

Museum får inte behålla vrakfynd

Kanonen är en ovärderlig kulturhistorisk skatt.
  Men i dag tvingas Sjöhistoriska museet lämna tillbaka den till bärgaren.
  - Det är stötande, säger överintendent Keith Wijkander.
   För två år sedan fick polisen i Stockholm ett anonymt tips: Det ligger en kanon i kölsvinet på en pråm i Stockholms skärgård. Ingen anade då hur värdefull pjäsen var.
  - Den är helt ovärderlig. Det finns ingenting liknande i något av våra museer i dag, säger Keith Wijkander.
  Där har kanonen förvarats i väntan på att polisutredningen skulle bli klar. Det är nämligen olagligt att ta föremål från vrak som är äldre än 100 år.
  
Går inte att väcka åtal
  Men i dag ska bärgaren få tillbaka kanonen.
  - Bärgaren säger att kanonen låg för sig själv och att han bärgade den före 1988. Eftersom jag inte kan bevisa motsatsen går det inte att väcka åtal, säger åklagare Ulf Blendow.
  Detta har de ansvariga på Sjöhistoriska museet svårt att förstå. Det är nämligen inte första gången en av de dyrbara kanonerna dyker upp. I ett liknande fall i västra Sverige förra året dömdes en man för grovt fornminnesbrott för att ha förvarat en av dem i en lada.
  - Kanonerna kommer med största sannolikhet från samma vrak. Att det går att döma i det ena fallet men inte ens pröva frågan i domstol i det andra är mycket underligt, säger Keith Wijkander.
  
Upphittaren säljer inte
  Museet har försökt köpa kanonen av bärgaren för 100 000 kronor, vilket bedöms vara kanonens materialvärde. Men upphittaren säger nej. Vad han tänker göra med kanonen vill han inte berätta men Keith Wijkander har sina aningar.
  - Det finns internationella vapensamlare som betalar stora summor. Det kulturhistoriska värdet som den här kanonen har gör den extremt attraktiv, säger han.
  Aftonbladet har kontaktat bärgaren som avböjt att kommentera.

Publicerad: 2003-09-05

En gåva till Frans I

Kanonen göts 1519 i Frankrike som en gåva från Frans I till den danske kungen Kristian II. Han fick sex stycken kanoner som användes bland annat i kriget mot Sverige. Under den fruktansvärda stormen 1566 tros de dock ha gott till botten strax utanför Visby.