Politiet greb liga der plyndrer gamle vrag
Dagens Nyheter
 Tisdag 23 december 2003
 
 

Polis grep liga som plundrar gamla vrak

I åratal har svenska hav tömts på sina skatter av vrakplundrare. Men nu hoppas sportdykare och marinarkeologer att polisen gripit delar av den liga som har härjat längs med östkusten.

I veckan greps fem sportdykare, fyra män och en kvinna, på bar gärning i Sandhamn utanför Karlskrona. Ett vittne såg hur de stod och tvättade några av havets skatter i sin båt. När polisen senare slog till fann de ett femtontal föremål från havets botten. Polisen vet ännu inte vilket vrak som bestulits, men en pistol som beslagtogs kan ha anor från 1700-talet. I dykarkretsar hoppas nu många att den liga som sägs ha härjat längs kusten är gripen.

- Den här båten har varit under uppsikt en längre tid, men vi har inte lyckats ta dem på bar gärning, säger Lars Ekblad, vakthavande befäl vid Kustbevakningen i Karlskrona.

Vrakplundring är ett utbrett problem och jakten på plundrare pågår ständigt. Varje båt som lägger till vid kända vrak hålls under uppsyn av Kustbevakningen. Men trots att ett tiotal polisanmälningar gjorts under de senaste åren har alla utom en lagts ned. Under tiden fortsätter porslin, mynt och krus, men också navigationsinstrument och rattar, att försvinna från vraken.

- För att komma åt dem måste bevisbördan vara kristallklar. Det krävs att man tar dem med handen i syltburken, säger Bert Westenberg, marinarkeolog och chef för fältenheten vid Statens maritima museer.

I sportdykarkretsen har man hård koll på varandra och den båt som användes vid Sandhamn är känd sedan länge. Erik Bjurström är en av alla de sportdykare som själv engagerat sig i kampen mot vrakplundrare. Enligt honom är den båt som de fem dykarna använde i måndags inblandad i en rad plundringar, men det har aldrig kunnat bevisas. Båten ägs av ett företag som mot betalning tar med dykare till olika vrak. I januari gjorde polisen i Uppsala en husrannsakan hos en man som uppges ha dykt från samma båt. Ett tiotal föremål från havets botten hittades och förundersökningen pågår fortfarande.

- Jag vet vilka de är och den man som redan är polisanmäld ingår i samma gäng som dem som nu togs på bar gärning, säger Erik Bjurström.

Längs Sveriges kuster finns tusentals gamla vrak. För fartyg som är äldre än hundra år gäller kulturminneslagen och det är då förbjudet att ens röra vid skeppen. Den som döms straffas med dagsböter eller högst sex månaders fängelse.

Bland sportdykarna är vrakplundring ett hett debattämne. Det finns de som stöder vrakplundring och menar att det inte är så allvarligt.

På hemsidan dykarna.nu förs en intensiv debatt där dykare skriver att alla som ser något misstänkt måste anmäla det till Kustbevakningen.

Men frågan ställs också om det verkligen är något fel i att plundra och om det faktiskt inte är bra om föremål visas upp i stället för att de aldrig får ses.

Bert Westenberg försöker förklara allvaret i situationen genom att göra en jämförelse med krigsskeppet "Vasa".

- Tänk om det hade plockats på alla sina detaljer. Vad hade vi haft kvar då? Vrakplundring är samma sak som att trädgårdsarbetare börjar plocka på sig fornminnen från arkeologers utgrävningsplatser.

För marinarkeologer är det oerhört viktigt att mynt, porslin och glas som ofta stjäls finns kvar. Med hjälp av detaljerna spåras fartygs ursprung och även ålder.

Lotta Folcker